Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a anunţat că toate probele recoltate din judeţ cu privire la posibile depăşiri ale nivelurilor maxime permise pentru anumiţi contaminanţi din produsele alimentare, cu referire în special la aflatoxina M1 din laptele crud şi cel pasteurizat, au ieşit corespunzătoare, produsul crescătorilor din judeţ fiind bun pentru consum.
La nivel de judeţ au fost recoltate în total 85 de probe, din care 62 direct din ferme de vaci, 14 de la centre de colectare, opt de la unităţi de procesare lapte care produc şi comercializează lapte pasteurizat şi una de la un automat de vânzare lapte. Probele au fost analizate în laboratorul sanitar-veterinar zonal de la Iaşi.
În paralel cu recoltarea probelor, se arată în comunicatul DSVSA Suceava, s-au efectuat controale în ferme privind condiţiile de igienă în adăposturi, igiena mulsului, precum şi verificarea calităţii furajelor folosite în hrana animalelor.
Doctorul Octavian Ilisoi, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava, a declarat: “Rezultatele pentru toate probele recoltate şi analizate sunt corespunzătoare, ceea ce arată că furajele destinate hrănirii animalelor sunt conforme cu legislaţia în vigoare, laptele materie primă utilizat în procesare, precum şi produsele din lapte care sunt puse în consum sunt conforme cu legislaţia în vigoare şi sigure pentru consumul uman”. Judeţul Suceava este unul dintre primele pe ţară în privinţa cantităţii de lapte care se procesează. În fiecare zi se adună 248.000 de litri de lapte, iar în perioada de primăvară-vară cantitatea creşte cu 80%.
Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a anunţat că toate probele recoltate din judeţ cu privire la posibile depăşiri ale nivelurilor maxime permise pentru anumiţi contaminanţi din produsele ali