Oamenii au tendinţa să fredoneze zile, sau chiar săptămâni, o strofă sau un vers dintr-o piesă ascultată la radio. Motivul pentru care repetă obsesiv cuvinte şi reproduc sunete involuntar pare să-şi găsească răspunsul în neurologie, ştiinţa care deconspiră jocurile minţii, relatează bbc.co.uk.
Freud spunea că mintea omului nu este o unitate independentă, iar psihologia modernă susţine cu tărie aceeaşi afirmaţie. Creierul reprezintă o lume interioară ce nu poate fi controlată în totalitate.
„Earworms”, adică melodiile care rămân întipărite în memorie, scot la lumină o parte a minţii ce nu poate fi stăpânită, sunt de părere specialiştii care numesc această afecţiune un parazit mintal.
O cercetare realizată de echipă de experţi a Universităţii Golsmiths din Londra s-a folosit de o bază de date obţinută de la 5.000 de persone care s-au confruntat cu fenomenul „Earworms”. Rezultatul a demonstrat că majoritatea persoanelor are amintiri muzicale.
Pierduţi în muzică
Neurologul Oliver Sacks a publicat o carte numită „Musicophilia“ în care vorbeşte despre o slăbiciunea a creierului sensibil la sunete. Oamenii au tendinţa să fredoneze aceleaşi versuri, fără să ţină cont de celelalte pasaje muzicale. Cum s-ar putea vindeca această afecţiune? Unii cred că totul se rezumă la autocontrol, adică voinţa proprie a omului de a duce la final versurile unei melodii.
Experţii susţin că principala cauza a apariţiei acestei afecţiuni o constituie compoziţia muzicală. Piesele au aceeaşi linie melodică ce rămâne întipărită în memorie involuntar. Acest procest iterativ sapă şanţuri adânci în creier, cred specialiştii.
Piesele îngânate, deşi au o linie melodică asemănătoare cu altele, sunt, de fapt, compuse după o schemă abilă, avertizează experţii. „Acel ceva“ ce le transformă în hituri este principalul factor pentru care sunt repetate involuntar. @N_P