Timp de două zile, în comuna suceveană Ciocăneşti s-a desfăşurat cel mai mare festival de încondeiat ouă din România, la care au participat peste 130 de artişti încondeietori din toată ţara, iar peste 60 de copiii s-au întrecut în încondeiat ouă în cadrul Concursului Interjudeţean „Tradiţie – Valoare Sacră”. Turişti din toată ţara, dar şi din străinătate au venit în cele două zile să admire ouăle încondeiate sau cele cu mărgele.
Pentru prima dată, în ediţia din acest an a festivalului au putut fi admirate şi ouă încondeiate din judeţele Bihor, Cluj, Covasna, Harghita, Maramureş, zone etnografice unde încondeiatul ouălor este o tradiţie respectată din moşi strămoşi.
Chiar dacă în Bistriţa-Năsăud tradiţia încondeierii ouălor s-a pierdut, câţiva studenţi din Cluj au reuşit să găsească câteva modele, să le recreeze şi se le aducă la Ciocăneşti, într-o expoziţie inedită alături de modele găsite în satele din Mureş şi Cluj.
Ouăle din Brăila şi Olt, achiziţionate de colecţionarii din Bucovina
Pe lângă ouăle încondeiate în Bucovina, la mare căutare au fost şi cele provenite din judeţele Botoşani, Braşov, Brăila, Neamţ şi Olt. Meşterul popular Celica Nistor a venit cu ouă reprezentative pentru zona Rogojeşti – Botoşani, în culorile alb, galben, roşu şi negru, cu motive bătrâneşti, tradiţionale, culese din sat. În Salcea Tudor, judeţul Brăila, foarte puţine femei mai încondeiază ouă. Pentru a păstra tradiţia, trei cadre didactice de la şcoala din sat au preluat modelele de la câteva bătrâne şi îi învaţă pe copiii arta încondeiatului, pentru a reînvia această tradiţie. De la profesoara Adela Micu, am aflat că sunt tradiţionale ouăle monocrome, în special cu galben pe fond negru, ouă care au fost expuse şi la Ciocăneşti.
Costin Beşteliuc are 16 ani şi are deja statutul de meşter popular în arta încondeierii ouălor, fiind ucenic al mare