România riscă să fie colonizată de fermieri străini, iar românii vor ajunge slugile lor. Asta spune preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine despre scandalul laptelui infestat cu aflatoxină. Alertele Direcţiilor Sanitar-Veterinare din ţară sunt exagerate, iar astfel de situaţii puteau fi rezolvate mult mai rapid, departe de ochii presei, crede şeful crescătorilor de bovine.
Fermierii spun că produsele româneşti au început să fie competitive pe piaţa europeană, România a început să aibă exporturi, ceea ce reprezintă o concurenţă nedorită pentru ţările din vestul Europei. Fermierii cred că în spatele scandalului laptelui cu aflatoxină se află, de fapt, interesele economice occidentale şi că România riscă să fie colonizată cu fermieri străini.
"n momentul în care un fermier care oricum e împovărat de credite, dacă nu i se mai ia laptele 2-3 săptămâni, riscă să-şi închidă ferma", spune preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine, Călin Fărgaciu. "Şi odată ferma închisă nu şi-o mai deschide şi în locul lui va veni un fermier olandez care va cumpăra ieftin şi se va instala în România şi românul va ajunge slugă".
Crescătorii de bovine dau drept exemplu ţările din Vest, care au avut probleme similare pe care le-au rezolvat în plan intern. "Problema cu aflatoxina a fost extraordinară acum doi ani în Italia. Dar aţi auzit dumneavoastră să apară pe RAI 1 sau în altă parte că au probleme cu aflatoxina? Nu, şi-au reolvat-o strict pentru că se rezolvă foarte uşor. Problemele trebuiau rezolvate între fermieri şi stat, ca în ţările occidentale. Domnule, ai o problemă într-o fermă, îţi blocăm laptele, se rezolvă foarte uşor problema.
Fermierii sunt susţinuţi de conducerea DSV Cluj, care spune că nu a găsit lapte cu probleme în eşantioanele din judeţul Cluj şi că a fost o alarmă falsă.
"Am făcut o radiografie a producţiei de lapte şi a preluc