„O Întrebare la care răspunsul la problema crizei din Cipru a fost dat de cel care a câştigat Premiul Nobel pentru economie în 2010, cipriotul Christopher Pissarides. El se află acum la conducerea noului Consiliu de Politică Economică, acest organism având un rol consultativ, fără puteri executive şi care răspunde direct în faţa preşedintelui. Pentru a-şi putea auzi vocea şi a da soluţia a trebuit ca guvernarea să treacă de la partidul de stânga la partidul de dreapta“, scrie Veronica Ivanov, redactor-şef la ziarul românesc din Cipru „RO-MANIA“.
Aşa cum Anastasiades a promis că va fi un preşedinte pentru toţi cetăţenii, se pare că se ţine de cuvânt. Aceste două „tăieri“ (6,75% la depozitele de până la 100.000 euro şi 9,9% la depozitele peste 100.000 euro) au la bază explicaţii cât se poate de logice... şi până nu înveţi să pierzi, nu vei şti să câştigi. Criza a adus oamenii într-o adevărată letargie.. le-a luat spiritul antreprenorial, le-a luat din energia de a inova, de a crea ceva nou.
Tuturor li s-a părut mai bine şi mai uşor să deschidă ceea ce a deschis şi vecinul... o mică afacere, o firmă de import-export, adică un fel de „copy-paste“… După câţiva ani, toate aceste firme s-au înmulţit ca şi ciupercile după ploaie, dar problema era că nu s-a produs o creştere pe baze reale... şi s-a ajuns la saturarea pieţelor; cât poţi să mănânci, cât poţi să bei sau cât de des să-ţi schimbi…lenjeria?
Şi acum să revenim la Cipru - micul paradis fiscal sau mica Elveţie. O ţară aflată la confluenţe... în ale cărei bănci se află banii munciţi sau mai puţin munciţi ai lumii.
La blocajul financiar s-a ajuns în momentul în care trebuia să găseşti bani lichizi şi ei nu mai sunt pe piaţă, ci blocaţi în conturi în ţări străine. S-a ajuns în situaţia în care aveau dobânzi exagerate la depozite, parcă cu scopul de a-i determina pe toţi clienţii (cinstiţi şi