Urbanizarea a afectat capacitatea de concentrare a oamenilor, sunt de părere experţii. Traiul în zonele agitate afectează modul în care oamenii reacţionează la stimulii exteriori, iar plimbările în parc nu sunt suficiente pentru a reda capacitatea de concentrare.
Rezultatele unei noi serii de studii comportamentale expun o teorie potrivit căreia traiul la oraş duce la epuizare mentală. Într-o cercetare publicată în Revista de Psihologie Experimentală, un grup de experţi britanici susţine că persoanele care locuiesc în oraşe au o atenţie mai scăzută faţă de populaţia stabilită în zonele rurale. În plus, orăşenii nu remarcă detaliile din mediul exterior decât atunci când acestea devin foarte evidente. Pe de altă parte, oamenii din zonele urbane dezvoltă o altă formă de atenţie. Ei acordă prioritate oportunităţilor sau eventualelor pericole ce pot să survină.
Echipa de cercetare a Colegiului Goldsmith, parte a Universităţii din Londra, a realizat două studii, avându-i voluntari pe membrii tribului Himba, localnicii din Namibia. Dacă o parte dintre ei au rămas îngrijitori de bovine, alţii au hotărât să-şi schimbe modul de trai şi s-au mutat în apropierea oraşului Opuwo. Pentru a fi siguri de relavanţa experimentului lor, experţii au realizat alte câteva teste avându-i ca subiecţi pe locuitorii Londrei.
Rezultate au arătat că modul de funcţionare al creierului era similar în cazul voluntarilor din Londra şi din locuitori de lângă Opuwo. În primul experiment, cercetătorii i-au supus pe membrii tribului Himba unui test ce viza evaluarea atenţiei în spaţiu. Participanţii la studiu au fost rugaţi să identifice o ţintă printre mai multe elemente menite să distragă atenţia. Ei au demonstrat o atenţie sporită comparativ cu membrii tribului stabiliţi acum într-o zonă urbană.
În cel de-al doilea test, experţii au descoperit cum creierele celor două t