Ce a invatat Andrei Runcanu? De la Mihai Constantin, profesorul lui, a invatat sa fie cinstit. Adrian Pintea i-a aratat ca teatrul trebuie sa aiba noblete, Mihaela Juvara ca actoria inseamna emotie, iar Alexandru Dabija i-a spus ca nu exista actori multumiti. Dar actorul Andrei Runcanu a mai invatat si sa scrie cronici de film, sa-si fotografieze sursele de inspiratie (muze, prieteni, actori), sa faca site-uri web, sa joace, sa asculte si sa vorbeasca despre modestie, in timp ce incearca sa fie foarte bun in meseria lui, dupa cum marturiseste intr-un interviu pentru ZiarulMetropolis.ro, realizat de Judy Florescu.
Care a fost prima ta intalnire cu teatrul?
In liceu am participat in fiecare an la olimpiada de informatica, iar in clasa a unsprezecea am luat premiu pe tara, ceea ce insemna ca aveam intrarea asigurata la Politehnica la Facultatea de Calculatoare fara sa mai dau admitere. In clasa a douasprezecea nu aveam de invatat decat pentru BAC, asa ca aveam foarte mult timp liber. De aceea am fost singurul din clasa mea care a acceptat invitatia profesoarei de engleza de a juca intr-un spectacol de teatru cu liceeni, pregatiti de actori ai Teatrului Elvira Godeanu din Targu Jiu. Era vorba de "A Christmas Carol" a lui Charles Dickens.
Tin minte ca s-a dat un fel de auditie, iar eu trebuia sa fiu ori Ebenezer Scrooge, ori nepotul lui Scrooge. Imi doream foarte mult sa joc rolul principal, asa ca mi-am ingrosat vocea imaginandu-mi ca sunt Pacino in "Scent of a Woman" si am obtinut rolul. Desi m-a felicitat toata lumea, nu mi s-a parut mare lucru si tot pentru Facultatea de Calculatoare am optat.
Totusi, cand ai decis sa iei te apuci serios de meseria de actor?
Cand am ajuns in Bucuresti, mergeam saptamanal de cel putin doua, trei ori la teatru, unde ma tot intalneam cu o fosta colega din Targu Jiu, care la un moment dat mi-a