În cel mai detaliat studiu întreprins vreodată, Europol a identificat 3.600 de grupuri de crimă organizată pe teritoriul Uniunii Europene, draficul de droguri rămânând cea mai importantă activitate a acestora.
Raportul prezentat marţi de Europol a arătat creşterea unor noi fenomene infracţionale, multe dintre ele legate de criza economică din ultimii ani şi de internet.
Din acest motiv, s-a observat o schimbare a naturii crimei organizate, care tinde spre un model bazat pe o comunitate de grupuri eterogene, internaţionale.
„Un nou tip de grup de crimă organizată este pe cale să se dezvolte în Europa. Un model capabil să funcţioneze în mai multe ţări şi să se ocupe de mai multe activităţi criminale. Un astfel de grup nu mai este definit în funcţie de naţionalitate sau de specializarea într-un anumit domeniu, ci de capacitatea de a opera la nivel internaţional, punând accentul pe afaceri şi încercând să maximizeze profitul în timp ce minimizează riscurile”, a explicat Rob Wainwright, directorul Europol.
Rezultatele studiului se bazează pe informaţii colectate din statele membre UE, de la mai multe agenţii ale UE, dar şi din propia bază de date a Europol. Concluziile şi recomandările raportului vor fi folosite de oficialii europeni pentru a defini priorităţile în următorii patru ani.
Europol a identificat domeniile care necesită cea mai mare acţiune din partea statelor membre ale UE în perioada următoare. Priorităţile sunt imigraţia ilegală, traficul de fiinţe umane, mărfurile contrafăcute care au un impact asupra sănătăţii publice şi a siguranţei, frauda, producţia de droguri sintetice şi a traficului de droguri, criminalitatea informatică şi spălarea banilor.
„Lupta împotriva crimei organizate are o importanţă mare în încercarea UE de a asigura o redresare economică eficientă. Este nevoie de o acţiune m