Infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara a fost gandita cu scopul declarat de a rezolva disfunctionalitatile de pe piata de capital, asigurari si pensii private, industrii care se afla in afara razei de influenta a BNR. Succesul acestui demers este pus insa sub semnul intrebarii.
Succesul acestui demers este pus sub semnul intrebarii, pe masura ce noua institutie se contureaza a fi un simplu agregator al autoritatilor de supraveghere si nu un organism cu capacitate de reformare a pietei financiare.
Iar noua autoritate de supraveghere mosteneste pacatele institutiilor care vor fuziona, iar aceste pacate incep de la conducerea necalificata si politizata.
"Cei care se afla acum la conducerea CNVM, la asigurari si la pensii private, in marea lor majoritate, vor face parte si din noua conducere a Autoritatii de Supraveghere Financiara", a declarat pentru Business24, deputatul PNL Dan Radu Rusanu, aflat in pole position pentru presedintia acestei superautoritati.
Pe de alta parte, de la directia europeana care a justificat fuziunea celor trei institutii, s-a ajuns la un mamut cu 17 membri in board, dar care deviaza de la ideea unei institutii unice de supraveghere, prin lipsa unui control asupra pietei bancare.
Afla cum va functiona din mai noua AUtoritate de Supraveghere Financiara, in continuarea articolului