Nicolae Timofte la un an de la instalarea ca președinte (Jurnal de Chișinău).
Mediile din Republica Moldova se ocupă astăzi pe larg de felul cum apar moldovenii în aceste zile în publicaţiile de peste hotare. Unele comentează în contradictoriu articole din „The Times” şi Der Spiegel referitoare la criza politică din Chişinău care ar deteriora, în aprecierile jurnaliştilor occidentali, mişcarea robusta a R. Moldova spre UE. Altele, despre ceea ce s-ar numi „atitudinea xenofobă a tabloidelor britanice la adresa conaţionalilor noştri”.
Jurnaliştii de la „Adevărul” întrezăresc o întreagă „campanie denigratoare” la adresa Moldovei în presa din regat şi exemplifică prin Express.co.uk care titra recent că „peste 300.000 de moldoveni se pregătesc să inunde piaţa de muncă din Marea Britanie“.
Şeful misiunii diplomatice moldoveneşti la Londra, Iulian Fruntaşu, intervievat de publicaţie, îi contrazice însă pe jurnalişti spunând că nu vede că ar exista o campanie deliberată împotriva Moldovei, ci doar un context regional nefavorabil, şi numind sursa la care se referă acet tabloid, adică nu ziar serios, precum e „Financial Times“ sau „The Economist“.
„Pot spune că e un context anti-imigraţie şi xenofob. E vorba mai mult de faptul că Moldova a picat într-un context regional nefavorabil, bazat pe situaţia că cetăţenii români şi bulgari au acces la piaţa de muncă britanică, pe fondul crizei economice resimţite de englezi şi a crizei locurilor de muncă din Regat”, a mai spus diplomatul.
Un articol din „Jurnal de Chişinău” este consacrat modului în care se desfăşoară negocierile pentru constituirea unei noi coaliţii de guvernare, implicit pentru constituirea unui nou guvern şi prezintă opiniile în acest sens ale unui şir de politicieni. Şeful grupului parlamentar al PLDM, Valeriu Streleţ, de exemplu, este citat spunând că