Având la dispoziţie atâtea modalităţi de a „trişa”, câţi dintre noi mai ţin post cu adevărat? Iată ce înseamnă postul autentic la creştini, dar şi la alte religii.
Postul creştin, un sacrificiu
Adevăratul post creştin înseamnă să renunţi la ceva „lumesc” pentru a te putea concentra pe rugăciune, pe relaţia cu Dumnezeu. Primii creştini obişnuiau să renunţe la mâncare, considerând că spiritul este mai puternic atunci când trupul este slăbit.
Din păcate, noi am păstrat dimensiunea alimentară a postului şi am uitat că acesta înseamnă mai mult rugăciune şi umilinţă. Astăzi, postul înseamnă doar să renunţi la carne, lapte şi ouă, chiar dacă le înlocuieşti cu tofu, şniţele din soia, margarină vegetală sau prăjituri „de post”.
Conform Bibliei, poți posti şi renunţând la altceva decât la mâncare, de exemplu la relaţiile sexuale. Unii credincioşi consideră că postesc şi dacă renunţă la televizor sau alte ocupaţii „lumeşti”, fără a-şi schimba alimentaţia.
Postul, dincolo de alimentaţie
Dar a renunţa la unele plăceri nu este de ajuns. Ce ar mai trebui să facem ne spune tot Biblia: „dezleagă lanţurile răutăţii, deznoadă legăturile robiei, dă drumul celor asupriţi şi rupe orice fel de jug”, „împarte-ţi pâinea cu cel flămând şi adu în casa ta pe nenorociţii fără adăpost” (Isaia 58, 6-7).
Câţi dintre noi fac aceste lucruri, care sunt mult mai importante decât înlocuirea prăjiturilor „de dulce” cu cele de post?
La fel de important este ca postul să nu devină motiv de laudă. „Când postiţi, să nu vă luaţi o înfăţişare posomorâtă, ca făţarnicii, care îşi sluţesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc”. (Matei, 6:16)
Postul în istorie
Primele menţiuni despre postul creştin se fac în Vechiul Testament. Chiar dacă nu apare cuvântul post, se spune că Moise a renunţat la mâncare 40 de zile şi 40 de nopți, exemplul lui fiind urma