Ieşenii care deţin terenuri private şi nu le vor curăţa, riscă să scoată din buzunare până la 1.150 de lei. Nu vor scăpa nesancţionate nici societăţile comerciale, asociaţiile de proprietari şi ONG-urile, care au obligaţia să întreţină curăţenia pe trotuarele şi spaţiile verzi aferente imobilelor şi locurile de parcare pe care le deţin sau le folosesc. Amenzile, cumulate până în prezent, se ridică la aproximativ 26 de mii de lei.
Iaşul se află în curăţenie generală, pe lângă lucrările de modernizare, asfaltare sau plombare a străzilor, care sunt realizate de angajaţii municipalităţii, trebuie să întreţină curăţenia oraşului şi societăţile comerciale, asociaţiile de proprietari şi ONG-urile. Astfel, în această perioadă, ar trebui să se zugrăvească faţadele clădirilor şi să se înlocuiască jgheaburile şi burlanele degradate. Dacă nu se face acest lucru, amenda este cuprinsă între 340 şi 1.400 de lei. Dacă nu este întreţinută curăţenia pe trotuarele şi spaţiile verzi aferente imobilelor şi locurile de parcare pe care agenţii economici le deţin sau le folosesc, amenda ajunge până la 370 de lei. O sumă mai mare, este vorba de 590 de lei, este amenda pentru ieşenii care nu împrejmuiesc şi nu salubrizează terenurile pe care le deţin.
Nu vă spălaţi rufele în public
Ieşencele care n-au loc special pentru uscarea rufelor trebuie să nu le expună în spaţiile de joacă pentru copii, pentru că amenda este destul de mare, cuantumul fiind cuprins între 200 şi 500 de lei. Pe lângă aceasta, obligaţia cetăţenilor este să păstreze curăţenia în spaţiile de joacă pentru copii, să nu distrugă echipamentele şi gardurile, să nu intre în spaţiile de joacă cu câini şi biciclete şi să nu scuture covoare.
„De la începutul anului şi până în prezent, poliţiştii locali au aplicat 125 de sancţiuni contravenţionale, conform HCLM Iaşi 172/2002, pentru neluarea măsurilor de sa