După ce senatorii din comisiile reunite pentru buget, finanţe şi muncă au adoptat un amendament propus de senatorul PSD Liviu Pop, privind modificarea ordonanţei nr. 34/2009 privind deblocarea angajărilor din sistemul bugetar, acesta a fost respins în plen.
Adoptat în comisii, respins în plen. Senatorii din comisiile reunite pentru buget, finanţe şi muncă au votat marţi pentru deblocarea posturilor bugetate care pot fi ocupate prin concurs în sistemul public, iniţiativă a senatorului Liviu Marian Pop.
Parlamentarii au modificat astfel Ordonanţa 34/2009 prin abrogarea art. 9 care limita angajarea în sistemul bugetar. Amendamentul de abrogare a art. 9, care a aparţinut preşedintelui Comisiei de muncă, Liviu Pop, şi care a fost susţinut de toţi reprezentanţii partidelor parlamentare, se referă doar la anul 2013.
În mod tehnic, a fost modificată ordonanţa 84/2012. Totuşi, Senatul este prima cameră sesizată, decizia finală urmând să aparţină Camerei Deputaţilor. Acordul cu FMI prevede ca, la fiecare şapte salariaţi plecaţi din sistemul bugetar, să se angajeze o singură persoană.
Săptămâna trecută însă, în plenul Senatului, proiectul privind deblocarea posturilor bugetate care pot fi ocupate prin concurs în sistemul public a fost respins.
„Trebuie să fim corecţi. În condiţiile în care există buget, se pot face aceste angajări. Noi avem prin angajamentele cu Comisia Europeană, Banca Mondială şi FMI prevederea că în anul 2013 nu trebuie să depăşim 1.187.000 de bugetari. În momentul de faţă, din datele pe care le-a prezentat Ministerul de Finanţe, acest plafon e depăşit cu 1.833, deci foarte, foarte puţin. În condiţiile în care cheltuielile de buget de personal sunt prevăzute în legea bugetului de stat, lucrurile sunt foarte simple: se vacantează un post, există buget, se scoate la concurs. Nu e nevoie să se vacanteze şapte p