Pentru că mass-media este invadată de subiecte pline de violentă, care ar putea afecta dezvoltarea atât mintală, cât si fizică a copiilor, a fost adoptată Legea cu privire la protectia copiilor de impactul negativ al informatiilor publice.
Astfel, materialele video cu caracter violent ar putea fi interzise minorilor.
Potrivit Danielei Sâmboteanu, psiholog si presedintele Centrului National de Prevenire a Abuzului fată de Copii, membru al Consiliului de presă, copiii de la o anumită vârstă învată prin imitare. Riscul de a copia gesturile violente pe care le văd pe micul ecran este preponderent la copiii mici, cei a căror personalitate este abia la începutul formării. „Ei observă, copiază ceea ce văd în jurul lor, astfel, probabilitatea de a face exact ceea ce văd la televizor este destul de mare. În special atunci când televizorul si calculatorul sunt singurele surse de informare. În zilele noastre, unii părinti le cumpără copiilor toate lucrurile pe care ei le consideră necesare pentru a le face o copilărie fericită, însă nu le oferă comunicarea si afectiunea de care au nevoie, astfel acestia îsi găsesc refugiul la televizor sau navigând pe internet”, a mentionat Daniela Sâmboteanu.
„Mass-media se foloseste de slăbiciunile oamenilor”
După cum spune psihologul, mass-media se foloseste de slăbiciunile omenesti pentru a-si spori popularitatea bazându-se pe instinctele primare ale individului: „Din punct de vedere psihologic, comportamentul uman este determinat de două tendinte, acestea tin de agresivitate si sexualitate. Din acest motiv, abordarea subiectelor care contin acte de agresiune si sex, întotdeauna vor avea priză la public. Aceasta, însă, nu justifică nicidecum ceea ce apare la TV. Din acest punct de vedere, consider că explicatia posturilor TV care spun că oferă publicului ceea ce acesta doreste să vadă, este una să spunem blând pragm