În negura nopţii, cu chitara pe umăr, un tânăr ajunge la intersecţia din apropierea plantaţiei Dockery din Mississippi. Visul lui este să devină muzician de blues şi ştie că pentru asta trebuie să se întâlnească la miezul nopţii cu personajul care îl aşteaptă acoperit în pelerina neagră.
Acesta îi ia chitara şi i-o acordează, cântă câteva piese, apoi i-o înapoiază tânărului Robert, oferindu-i geniul blues-ului, dar totul la schimb contra sufletului său. Povestea ce aminteşte de mitul lui Faust a devenit celebră în lumea întreagă şi este asociată de numele lui Robert Johnson, considerat cel mai mare cântăreţ de blues din toate timpurile. La rândul ei, intersecţia unde s-ar fi petrecut episodul este astăzi o emblemă a celui care a murit la doar 27 de ani (în 1938), lăsând în urma sa câteva înregistrări care îi probează geniul.
Impresionat la rândul său de mitul şi muzica lui Robert Johnson, Mike Godoroja îi dedică acestuia cel mai nou proiect al său „Diavolul şi Robert Johnson”, un concert cu care a ajuns vineri şi la Buzău. Alături de trupa sa, Blue Spirit, Godoroja a fascinat publicul prezent în Cafeneaua Artiştilor prin combinaţia între naraţiune, muzică live, improvizaţie şi proiecţii video.
Proiecţii video şi instrumente rare în Cafeneaua Artiştilor
„Ideea acestui proiect s-a născut acum mulţi ani, când am văzut Festivalul Crossroad al lui Eric Clapton şi am ascultat discul lui unplugged. Robert Johnson este un nume atât de important, încât nu am vrut să fac ceva pe repede înainte. Am vrut să fac ceva temeinic şi aşa s-a născut proiectul. Nu m-am gândit la generaţia tânără atunci când am gândit Diavolul şi Robert Johnson. Nu m-am gândit că tinerii ar avea nevoie de aşa ceva, ci că blues-ului i-ar prinde bine această punere în pagină a unui nume care nu este un nume oarecare. Este un fel de Adam al acestui gen muzical. P