Sindicatele din învăţământ din judeţ au semnat contractul colectiv de muncă cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj. Acesta este doar primul pas spre aprobarea celui final, urmând ca liderii de sindicat ai unităţilor şcolare din judeţ să semneze contractul cu directorii acestora, pentru fiecare instituţie în parte.
ISJ Gorj şi sindicatele din învăţământul gorjean au semnat contractul colectiv de muncă la nivel de judeţ. Este vorba doar de modelul în baza căruia vor semna şi sindicatele şcolilor cu conducerea acestora. „Contractul colectiv efectiv se semnează între directorul unităţii de învăţământ şi reprezentantul sindicatului din şcoala respectivă. Toate trebuie să aibă un singur model de contract. Noi ne-am pus de acord cu conducerea inspectoratului asupra unor condiţii minimale pe care să le îndeplinească toţi directorii şi liderii de sindicat. Să nu facă contracte diferite, decât unul singur, acesta pe care l-am agreat noi împreună cu inspectoratul. Să se semneze cel puţin acesta, dacă liderii de sindicat pot să obţină mai mult e treaba lor, noi am zis să nu fie diferenţe mari între ele”, a declarat Constantin Huică, preşedinte Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământ (USLI) Gorj.
Zile libere pentru femeile de serviciu
Sindicatele au reuşit să obţină câteva zile libere pe lângă sărbătorile legale şi modificarea modului de serbare a Zilei Educaţiei, în sensul organizării de activităţi şcolare, nu prin susţinerea de ore la clase, aşa cum se proceda până în prezent. „Am făcut contractul colectiv de muncă la nivel de inspectorat. La bani, nu putem obţine nimic în plus, dar am încercat să obţinem nişte zile în plus libere la sărbători. E vorba de femeile de serviciu care au salariile foarte mici şi atunci au de muncă şi acasă, şi la şcoală. Am obţinut şi pentru ziua de 5 octombrie care e ziua educaţiei, să facem la şcoli alte activităţi c