Fiscul va calcula suma reprezentând valoarea timbrului de mediu pentru autovehicule în cel mult două zile lucrătoare de la depunerea documentaţiei complete, iar pentru autovehiculele în leasing termenul este de maximum cinci zile, potrivit unui proiect al Agenţiei Naţionale de Administrare Financiară.
În acest sens, persoanele fizice şi juridice care solicită stabilirea sumei pentru timbrul de mediu vor depune la administraţiile financiare o cerere însoţită de cartea de identitate a autovehiculului, documentele care atestă dobândirea dreptului de proprietate asupra maşinii, iar în cazul autovehiculelor rulate achiziţionate din alte state este necesar un act din care să rezulte data primei înmatriculări şi, după caz, o declaraţie pe propria răspundere, precum şi rezultatul expertizei tehnice efectuate de Registrul Auto Român sau rezultatul evaluării individuale.
În cazul în care respectivul contribuabil consideră că deprecierea autovehiculului său este mai mare decât deprecierea rezultată pe baza cotei iniţiale de reducere şi/sau a cotei suplimentare de reducere a timbrului, el poate contesta timbrul în baza rezultatului unei expertize privind evaluarea individuală a autovehiculului în cauză. În acest sens, contribuabilul va solicita efectuarea expertizei de către un expert al Corpului experţilor tehnici, care, în raportul de expertiză privind evaluarea individuală a autovehiculului, va înscrie şi cota reală de reducere a taxei corespunzătoare maşinii.
Valoarea în lei a timbrului de mediu pentru autovehicule se determină pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie a anului precedent şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Cursul publicat la 1 octombrie 2012 şi care va fi utilizat în acest an pentru calcularea timbrului a fost de 4,5223 lei/euro. Decizia privind stabilirea su