Laptele din Teleorman este sigur pentru consum, iar carnea de vită nu este de cal. Până în prezent, la nivel judeţean nu au fost identificate probe de lapte cu aflatoxină. Mai mult decât atât şi rezultatele cărnii de vită au fost favorabile, ceea ce înseamnă că nu am cumpărat carne de cal, etichetată drept vită.
Acţiunile de monitorizare a siguranţei laptelui în Teleorman s-au încheiat cu rezultate favorabile pentru procesatori, care au primit verdictul că laptele este conform. Timp de mai multe zile, echipe formate din medici veterinari au efectuat controale la procesatorii de lapte din judeţ, pentru stabilirea conţinutului de aflatoxină M1 în laptele crud şi în cel pasteurizat, destinat comercializării directe către consumatorul final, precum şi în laptele destinat procesării, în vederea obţinerii produselor lactate.
Veterinarii au luat probe de lapte crud şi lapte pasteurizat şi au fost trimise în vederea efectuării analizelor în cadrul laboratoarelor din reţeaua sanitară veterinară. Astfel, toate probele de lapte luate de la fermele din Teleorman au fost declarate conforme.
Cum afectează aflatoxina sănătatea
Aflatoxinele pot produce mutaţii în materialul genetic al consumatorilor de alimente contaminate şi pot duce la apariţia cancerului.
Aflatoxinele aparţin clasei mai mari numite micotoxine, adică sunt metaboliţi secundari ai unor ciuperci, Aspergillus, care, în general, contaminează furajele şi produsele alimentare. Aflatoxina B1 este cea mai răspândită în furaje şi este şi printre cele mai puternice substanţe genotoxice (care afectează grav materialul genetic) şi cancerigene.
Iar aflatoxina M1 este substanţa care se va depista atât în organismul animalelor care au consumat furaje contaminate cu aflatoxina B1, cât şi în cel al oamenilor care consumă produse alimentare provenind de la animalele respective.
Oamenii intră