Oraşe din întreaga lume au suferit schimbări semnificative pe parcursul anilor, trecând de la stadiul de aşezări înfloritoare şi populate la adevărate ruine. Schimbările de ordin social sau pur şi simplu migraţia populaţiei sunt factori ce au lăsat în urmă doar urme din ceea ce altădată aceste oraşe reprezentau.
Oraşul Grytviken aflat în Atlanticul de Sud poate fi unul dintre cele mai bune exemple în ceea ce priveşte zonele urbane părăsite, notează publicaţia Daily Mail.
Aici pot fi observate vase uriaşe folosite în trecut pentru transportul combustibilului. Totodată, oasele uriaşe de balene, vechi de zeci de ani stau mărturie pentru ocupaţia pe care altă dată acest oraş o avea. În Grytviken locuitorii erau recunoscuţi pentru iscusinţa lor de a vâna balene, însă acum această aşezare a rămas doar o ruină.
Mici grupuri de case de culoare albă înghesuite într-o vale înconjurată de munţi povestesc viaţa pe care oamenii din Grytviken o aveau. Grytviken se află la 1.000 de kilometri de America de Sud şi este acum un oraş părăsit.
Oamenii au locuit în Grytviken până în anul 1960, după care staţia de procesare a cărnii de balenă a fost închisă pentru că vânatul a cunoscut o scădere considerabilă.
Pe întreg globul oraşele părăsite stau mărturie unor schimbări inexplicabile care au dus la plecarea oamenilor din aceste zone.
În America de Sud, Chile, oraşul Chaiten a fost aproape şters complet. În 2008 o erupţie vulcanică a produs pagube majore în oraş, iar apoi inundaţiile produse de râul Bianco au dus la o catastrofă naturală şi mai mare pentru oameniii din Chaiten, care au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele.
Momentan Chaiten este un oraş pustiu, ruinele caselor şi ale clădirilor servind drept adăpost pentru animalele sălbatice din această zonă.
Un alt oraş părăsit se află în Franţa. În cazul acestuia nu fenomenele m