Banca Centrală Europeană a luat act, marţi seară, de votul negativ al Parlamentului cipriot privind planul UE de asistenţă financiară, reiterând că va furniza necesarul de lichidităţi sistemului bancar cipriot. „BCE a luat act de hotărârea Parlamentului cipriot (n.red. - privind respingerea planului UE de asistenţă financiară) şi este în contact cu partenerii din cadrul Troicii. BCE reafirmă angajamentul de a furniza necesarul de lichidităţi conform reglementărilor existente“, scrie instituţia citată de agenţia France Presse.
Parlamentul cipriota respins marţi taxa pe depozite bancare, condiţie pentru primirea unui pachet de împrumuturi externe de la zona euro.
Proiectul a fost respins cu 36 de voturi împotrivă, 19 abţineri şi niciun vot favorabil. Miile de manifestanţi adunaţi în faţa sediului Parlamentului şi-au exprimat satisfacţia pentru acest vot.
Principalul partid de guvernământ, Mişcarea Democrată, anunţase că se va abţine de la vot. Mişcarea Democrată controlează 20 din cele 56 de locuri din Parlament şi guvernează împreună cu Partidul Democrat, care are 8 locuri. Celelalte partide mari, Partidul Comunist şi Partidul Verde, se opun taxei.
Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a declarat că există un plan de rezervă pentru situaţia respingerii taxei. „Avem un plan B“, a spus el.
Ministrul de Finanţe al Republicii Cipru şi-a prezentat demisiaîn contextul problemelor legate de adoptarea legislaţiei privind taxa bancară, dar aceasta nu a fost încă acceptată. Statele din zona euro au decis sâmbătă să ajute R.Cipru cu împrumuturi de 10 miliarde de euro, însă acestea sunt condiţionate de colectarea de către guvern a unor fonduri de 5,8 miliarde de euro prin taxarea depozitelor din băncile locale.
Varianta iniţială a taxei prevedea un nivel de 6,75% pentru depoz