Ministerul Sănătăţii (MS) are în proiect reorganizearea întregului sistem sanitar, iar instituţiile vizate de această modificare sunt casele judeţene de asigurări de sănătate şi direcţiile de sănătate publică. Instituţiile judeţene ieşene ar putea deveni regionale după reorganizare, întrucât Iaşul are o universitate de medicină şi farmacie cu tradiţie, asigurându-şi astfel cadre specializate în domeniul sanitar.
Proiectul reorganizării instituţiilor din domeniul sanitar este publicat pe site-ul oficial al MS, www.ms-gov.ro, la secţiunea „Transparenţă decizională“.
Oficialii MS au precizat faptul că reforma în acest sector nu mai poate fi amânată, iar anul 2013 va însemna anul schimbărilor radicale în interesul cetăţeanului, nu a grupurilor de interese. Restructurarea şi reorganizarea se vor face prin micşorarea birocratismului şi „apropierea“ sistemului de cetăţean, prin profesionalizarea managementului şi întărirea controlului la nivel local. Se vor delega o serie de activităţi către autorităţile locale, accentuându-se descentralizarea sistemului. Potrivit proiectului pus în dezbatere publică, în subordinea MS vor funcţiona opt autorităţi regionale de sănătate publică, opt servicii regionale de ambulanţă, Agenţia Naţională de Programe de Sănătate, Agenţia Naţională de Achiziţii şi Investiţii în Sănătate. Direcţiile de sănătate publică judeţene se vor reorganiza în opt autorităţi regionale de sănătate publică, servicii publice deconcentrate, cu personalitate juridică, în subordinea cărora vor funcţiona 34 de oficii judeţene de sănătate publică şi alte unităţi cu personalitate juridică, conform prevederilor legale. De asemenea, săptămâna viitoare se va pune în dezbatere publică şi proiectul de act normativ care vizează reorganizarea caselor de asigurări de sănătate. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a precizat că în urma acestei reorganizări se va r