Vizita e una simbolică şi nimic mai mult. Preşedintele Barack Obama se deplasează în Israel, fără nici un plan nou de pace în Orientul Apropiat. Se pare că americanii şi-au pierdut interesul pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian. În schimb, liderul de la Casa Albă vrea să amelioreze relaţia cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu.
Preşedintele american Barack Obama nu a petrecut cu nici un lider internaţional mai mult timp în ultimii ani decât cu premierul Netanyahu. Acesta este în funcţie tot din 2009 şi de aici s-ar putea deduce că cei doi se înţeleg bine. În realitate, nu o fac însă. Prima vizită a lui Barack Obama în calitate de preşedinte în Israel e menită să reconstruiască relaţiile tensionate cu Ierusalimul. E momentul prielnic: Netanyahu tocmai a început un al doilea mandat de premier, Obama unul de preşedinte–e un nou început sau cel puţin asta se vrea.
Temele de discuţie sunt multe. SUA şi Israelul nu cad de acord asupra modalităţii de contracarare a ameninţării iraniene. Netanyahu vrea trasarea unei linii roşii şi un atac militar preventiv. Respingerea acestui plan de către Washington a condus la susţinerea deschisă a candidatului republican Mitt Romney în cursa pentru Casa Albă. În replică, Obama i-a cerut Israelului stoparea totală a colonizării în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est.
Fronturile sunt divergente între cele două ţări, aşa că acum toată lumea aşteaptă doar începutul unei iniţiative. Planuri concrete nu are nici o parte şi nimeni nu se aşteaptă la vreun demers concret. Vizita e simbolică şi face parte din aşa-numita diplomaţie de reabilitare. Între timp, Orientul Apropiat îşi vede mai departe de existenţa zilnică şi de evoluţia ultimilor ani.
Vizita e una simbolică şi nimic mai mult. Preşedintele Barack Obama se deplasează în Israel, fără nici un plan nou de pace în Orientul Apropiat. Se par