Blaga, Udrea sau Macovei? Care va fi soarta PDL în fiecare dintre variante? Mai poate juca Traian Băsescu vreun rol?
Refuzând să-şi depună mandatul după pierderea alegerilor, Vasile Blaga a împuşcat doi iepuri dintr-un foc: a carotat analiza cauzelor şi consecinţelor dezastrului din toamnă şi şi-a arondat organizarea Convenţiei Naţionale. Sub pretextul vizitelor în filiale, Blaga a furat startul campaniei, şi-a pus fidelii în Comitetul de organizare şi a declanşat cruciada antibăsistă.
Semnalele neregulilor abundă: delegaţii nu sunt cunoscuţi celorlalţi competitori, listele se schimbă peste noapte în funcţie de opţiuni, ameninţările cu excluderea sau marginalizarea indezirabililor sunt la ordinea zilei. Altfel spus, Blaga a jucat urât de la bun început. Atât tabăra reformiştilor, cât şi Elena Udrea vorbesc răspicat despre incorectitudine, atrăgând atenţia asupra riscului sciziunii.
PDL nu doar că este inexistent ca partid de opoziţie, ratând toate temele majore de atac la guvernarea USL, dar lansează cântece de sirenă aproape disperate către PNL. Dezertarea lui Stănişoară a dat semnalul unui şir de declaraţii, inclusiv din partea lui Blaga, despre refacerea dreptei sub semnul PNL-PDL, vorbindu-se inclusiv de fuziune. Strategia începe să prindă contur. Pentru electoratul PDL, mesajul este însă bulversant. În acest context general, viitorul PDL nu sună bine în orice variantă.
Varianta 1: Blaga, pupat Piaţa Independenţii?
În mod evident, şansele cele mai mari de câştig le are Vasile Blaga. În acest scenariu vor conta însă două lucruri: dimensiunea neregulilor şi scorul pe care îl vor obţine Udrea şi Macovei, mai ales dacă se ajunge la un tur doi. Se anunţă răfuieli la scenă deschisă. O lovitură de teatru, cum ar fi boicotul Convenţiei prin retragerea Elenei Udrea, este puţin probabilă, deşi