Impactul unor decizii asupra fluxurilor de capital pe care îl are hotărârea recentă privind sistemul bancar din Cipru trebuie manageriat, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. Acesta a participat la conferinţa de lansare a ediţiei în limba română a celui mai recent Raport al Clubului de la Roma, de unde a plecat mai din vreme motivând că trebuie să fie atent la ceea ce se întâmplă în Cipru. “Trebuie să manageriem impactul unor decizii asupra fluxurilor de capital pe care îl are decizia recentă din insula cipriotă”, a spus guvernatorul BNR.
Ciprioţii vor să iasa din UE
Ciprioţii au primit la sfârşitul săptămânii trecute o veste proastă. Miniştrii Finanţelor din zona euro au convenit sâmbătă un acord de "bailout" de 10 miliarde euro pentru Cipru, cu condiţia introducerii unei taxe asupra depozitelor bancare din Cipru. Creditorii externi (UE, FMI şi Banca Mondială) au stabilit că depozitele mai mici de 100.000 de euro vor fi taxate cu 6,75%, iar cele care depăşesc această valoare cu 9,9%. Pieţele financiare s-au cutremurat după această decizie, iar ciprioţii au cerut guvernului să iasă din UE. Între timp, guvernul cipriot a propus Parlamentului o variantă revizuită a proiectului privind taxa pe depozitele bancare, care exclude de la taxare depozitelor mai mici de 20.000 de euro, informează Reuters şi AFP. Proiectul ar trebui să intre astăzi în Parlament spre aprobare. În aşteptarea votului, băncile cipriote vor rămâne închise până joi, la fel ca şi Bursa de valori de la Nicosia.
Se caută bani în Rusia
Oficialii europeni au cerut Ciprului să strângă 5,8 miliarde de euro, în schimbul unui sprijin de 10 miliarde de euro.
Însă, guvernatorul Băncii centrale a Ciprului, Panicos Demetriades, consideră că Ciprul nu va reuşi să strângă cele 5,8 miliarde de euro de pe urma taxei pe depozitele bancare, dac