La Sfântu Gheorghe va avea loc în zilele de 10-11 mai cea de-a doua ediție a Festivalului coral George Sbârcea, în organizarea Fundației Mihai Viteazul.
Președintele Festivalului, Maria Peligrad, a declarat că Festivalul se adresează formaţiilor corale de amatori: coruri ale unităţilor de învăţământ preuniversitar, ale căminelor şi caselor de cultură și coruri ale asociaţiilor culturale.
„Ne-am propus să promovăm acest gen muzical şi să oferim publicului o muzică mai puţin prezentă pe scena mediatică. Un alt obiectiv al Festivalului este revigorarea mişcării corale, act de cultură cu implicări benefice în viaţa comunităţii, prin promovarea unor valori artistice recunoscute”, a mai spus Maria Peligrad.
Festivalul va debuta vineri, pe 10 mai, cu o masă rotundă pe tema Cultura muzicală în sud – estul Transilvaniei, în Sala Albastră a Bibliotecii Județene din Sfântu Gheorghe. Discuțiile vor fi urmate de lansări de cărți și un spectacol muzical cu piese aparținând lui George Sbârcea.
În următoarea zi, pe 11 mai, în Sala mare a Teatrului va avea loc un alt spectacol, conceput ca și concurs, unde participanții vor oferi muzică de cor auditoriului, întrecându-se în cucerirea Trofeului George Sbârcea.
Festivalul se adresează tuturor categoriilor de vârstă, iar concursul va fi urmat de un recital susţinut de o formaţie de preşcolari și de mai multe coruri.
George Sbârcea s-a născut pe 23 martie 1914 la Toplița și și-a petrecut o parte din viață la Cluj. A vorbit maghiara la nivel de limbă maternă și a fost prieten cu elita maghiară clujeană. A fost celebru pentru „Ionel, Ionelule” și „Dar-ar naiba-n tine, dragoste”, dar a lăsat în urma sa inclusiv cântece și cărți scrise în limba maghiară.
Bugetul total al Festivalului George Sbârcea a fost evaluat la 115.000 lei, iar Fundația Mihai Viteazul a solicitat Primăriei Sfântu Gheorghe suma de