Compania de stat Transgaz ar putea finanţa până la 20% din proiectul gazoductului Nabucco, înainte ca alţi acţionari să intre în consorţiu, respectiv până la 10% dacă în proiect vor fi prezente şi companii din consorţiul Şah Deniz.
Adunarea Generală a Acţionarilor Transgaz va discuta, în 29 aprilie, "aprobarea stabilirii unei plaje în cadrul căreia să se regăsească nivelul participaţiei Transgaz în cadrul proiectului Nabucco, coroborată cu posibilitatea de finanţare a societăţii, între 15% şi 20% înainte de accederea potenţialilor investitori din consorţiul Şah Deniz, şi între 7% şi 10% după accederea potenţialilor investitori din consorţiul Şah Deniz, urmând ca procentul să fie aprobat de AGA", potrivit unui comunicat al companiei transmis marţi Bursei de Valori Bucureşti.
Conducerea Transgaz nu a putut fi contatactă pentru declaraţii.
Transgaz are în prezent o participaţie de 16,67% din Nabucco. Ceilalţi acţionari ai proiectului sunt OMV (Austria), Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding, MOL (Ungaria) şi RWE (Germania).
RWE a anunţat, la sfârşitul anului 2012, că va părăsi consorţiul, urmând să negocieze vânzarea acţiunilor către OMV.
Fiecare acţionar al Nabucco Internaţional are, în acest moment, o participaţie de 16,67%. Prin preluarea acţiunilor RWE, OMV va ajunge cel mai mare acţionar al companiei, cu o participaţie de 33,34%.
Zăcământul de gaze Şah Deniz, unul dintre cele mai mari din lume, a fost descoperit în 1999 şi se află în zona de apă adâncă a Mării Caspice, la 70 kilometri de capitala Azerbaijanului, Baku. Prima fază a dezvolării zăcământului, denumită Şah Deniz 1, a început în 2006. Producţia estimată pentru această este de 9 miliarde metri cubi de gaze.
Faza a doua a exploatării acestui zăcământ este denumită Şah Deniz II. Lucrările sunt derulate de un consorţiu format din companiile BP (Marea Britanie