La Cluj se fură şi din gunoi. Cele două companii de salubritate din oraş să plâng că le sunt vandalizate pubelele pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Firmele dau vina pe oamenii care adună PET-uri şi le valorifică la centrele de colectare. Hoţii de deşeuri au ajuns să dea foc pubelelor pentru a le putea goli.
Pubelele tip clopot au devenit ţinta hoţilor pentru plasticul, metalul şi hârtia din ele. Culmea este că hoţii duc materialele la centre de colectare unde ar ajunge în mod normal cu autospecialele de salubritate.
"Pubelele sunt vandalizate de diferite persoane, pentru decompletarea lor", spune şeful companiei de salubritate Brantner-Vereş, Eugen Vereş. "Tot ce e metalic, PET-urile, hârtia şi folia sunt luate şi predate la centrele de valorificare".
Directorul celeilalte firme de salubritate din oraş spune că a pus lacăte pe unele pubele, dar hoţii le-au dat foc pentru a le goli conţinutul.
"Noaptea se sustrage o mare cantitate din plastic", spune directorul Rosal Grup, Sergiu Hossu. "Am pus sistem antifurt pe unele dintre ele. Au fost incendiate cele la care nu s-a putut umbla. S-au făcut sesizări la Poliţie, încercăm să le protejăm cum putem".
Hoţii preferă containerele în care se aruncă plastic, deoarece într-o noapte profitabilă se pot aduna PET-uri în valoare de 50 de lei. De asemenea, se fură tijele metalice de care se prind pubelele tip clopot atunci când sunt golite în autospeciale. Metoda prin care se fură e una ingenioasă: mai mulţi hoţi ridică un container cu ajutorul unor tije metalice şi trag efectiv conţinutul afară.
Un container pentru colectare selectivă costă între 300 şi 400 de euro. Firmele de salubitate au fost nevoie să înlocuiască anul trecut circa 40 de containere tip clopot.
Reporter: Alin Golban
Operator: Cristi Rus