Guvernul de la Nicosia a propus încă o amânare a votului pentru împrumutul de urgenţă de la UE şi FMI. Banii vin în condiţii dure, dar reprezintă ultima salvare înainte de falimentul suveran.
„V-am spus că taxa pe depozitele bancare nu va fi aprobată de Parlament. N-aţi vrut să mă ascultaţi. Trimiteţi salutările mele doamnei Merkel”, l-a anunţat la telefon Nicos Anastasiades, preşedintele cipriot, pe Olli Rehn, comisarul european pentru Afaceri Monetare, potrivit presei locale.
Convorbirea rezumă cel mai bine întregul proces de negocieri privind acordul de asistenţă financiară de urgenţă solicitat de Nicosia de la Uniunea Europeană şi de la Fondul Monetar Internaţional.
Parlamentul a anunţat că va respinge acordul din cauza condiţiilor fără precedent cerute de creditorii internaţionali. Cea mai controversată este naţionalizarea parţială a depozitelor bancare ale populaţiei, care urma să afecteze toate depozitele din băncile cu operaţiuni în Cipru.
Acum, pieţele financiare internaţionale stau cu ochii pe axa Nicosia-Bruxelles. Cel mai probabil, condiţiile împrumutului vor fi renegociate, pentru că micul stat-insulă se îndreaptă către faliment suveran în lipsa banilor de la FMI şi UE. După scăderile de 1,8-2% înregistrate luni, bursele europene au deschis şi marţi „pe roşu”. Pierderile nu au mai depăşit însă 1,2%, iar evoluţia s-a transformat în una pozitivă după-amiaza, ca rezultat al datelor economice încurajatoare privind piaţa imobiliară din SUA.
„Nu te pui cu mafia rusă”
Printre cei mai îngrijoraţi sunt probabil ruşii. „Toată lumea ştie că majoritatea depozitelor din Cipru aparţin unor cetăţeni ruşi. Este vorba despre oficiali guvernamentali, de oameni de afaceri, de mafia rusă – şi nu te pui cu mafia rusă”, a explicat Denis Gartman, reputat economist şi analist american.
Presa i