Noul Papă Francisc îşi pune în dificultate gărzile de corp. El s-a apropiat în primele zile ale Pontificatului său de mulţimea care-l aclama, luându-i astfel prin surprindere pe cei care-i asigurau securitatea, potrivit AFP. Suveranul Pontif a strâns mâinile întinse spre el şi a mângâiat copiii, în timp ce gărzile de corp păreau depăşite de situaţie.
Celebra Gardă elveţiană şi jandarmeria Vaticanului, care se ocupă de siguranţa suveranilor pontifi vor avea zile grele. Spontaneitatea Papei Francisc i-a prins pe picior greşit pe cei care au datoria să-l păzească.
Întrebat în legătură cu acest subiect, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a spus că unui Papă nu-i pot fi impuse măsuri de securitate.
"Trebuie să respecţi stilul personal al fiecărui Papă. Responsabilii de securitate ştiu că nu ei sunt cei care decid şi că Papa este cel care hotărăşte şi ei trebuie să se adapteze", precizează el.
Siguranţa Papei se află în mâinile celor aproximativ o sută de membri ai Gărzii Elveţiene, sprijiniţi de circa o sută de jandarmi ai Vaticanului şi 140 de poliţişti italieni. Papi agresaţi de-a lungul timpului
Îngrijorarea gărzilor de corp este justificată, dacă ne uităm în trecut. Cel mai grav rămâne atentatul împotriva Papei Ioan Paul al II-lea, în 1981, când turcul Mehmet Ali Agca, ascuns în mulţime, a deschis focul asupra sa, rănindu-l grav.
În plus, în iunie 2007, un german a încercat să sară în papamobilul lui Benedict al XVI-lea, în Piaţa Sfântul Petru, iar în 2009, la slujba de Crăciun, o femeie a sărit la Papă şi l-a trântit la pământ, în bazilica Sfântul Petru.
În timp, papamobilul a devenit blindat, cu geamuri antiglonţ, iar credincioşii care vor să participe la audienţa generală trebuie să treacă prin detectoare de metal.
Securitatea la slujba de întronizare a Papei Francisc, care are loc