Ruşii solicită explicaţii de la americani privind scutul antirachetă
SUA îşi modifică programul de apărare antirachetă şi renunţă la faza a patra, iar Rusia încearcă să înţeleagă ce anume ascunde acest anunţ. “Statele Unite ar trebui să explice Rusiei ce schimbări a făcut în programul lor de apărare antirachetă din Europa, înainte ca Moscova să poată trage propriile concluzii în legătură cu schimbările”, a declarat un oficial din cadrul Ministerului rus al Apărării, citat de Ria Novosti.
“Declaraţia făcută de SUA are nevoie de o explicaţie serioasă. Trebuie să purtăm negocieri pentru a înţelege la ce se referă această declaraţie, la ce anume au decis SUA să renunţe şi ce anume implementează în cele din urmă”, a declarat Serghei Koşelev, şeful departamentului de Cooperare Militară din respectivul minister.
Anunţul Washingtonului
Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a anunţat vineri într-o conferinţă de presă că SUA îşi modifică programul de apărare antirachetă şi renunţă la faza a patra, care presupunea amplarea unor interceptori antirachetă de tip avansat. Hagel a spus că tăierile bugetare aprobate de Congresul american ar fi dus la întârzierea Fazei a patra a scutului până în 2022, iar Pentagonul a decis amplasarea pe teritoriul SUA a interceptorilor ce ar fi trebuit amplasaţi în Polonia. Conform noului plan, 14 interceptori vor fi amplasaţi în Alaska, pentru a face faţă ameninţărilor nord-coreene. În Europa, unde este destinat contracarării unor eventuale tiruri venite dinspre Iran, programul vizează desfăşurarea până în 2018 a 24 de rachete interceptoare SM3-IIA în România şi Polonia.
Comentând pe aceeaşi temă, vicepremierul Serghei Riabkov a declarat, luni, într-un interviu pentru Kommersant, că “nu este vorba despre nicio concesie făcută Rusiei, acesta afirmând că nu vede nicio legătură între declaraţiile Pentagonului priv