De peste doua decenii locatarii unui bloc cu opt etaje din municipiul Botoşani trebuie să urce şi să coboare scările, pe jos. Şi asta pentru că... blocul nu are lift.
Mişcarea face bine organismului, spun medicii care recomandă sportul. Însă, fie că vor, fie că nu vor, mai mulţi botoşăneni fac mişcare în fiecare zi, numai că să ajungă acasă. Este vorba despre aproape 300 de oameni, ce locuiesc într-un bloc de pe strada Calea Naţionala, care are trei scări fără lift. Situaţia datează încă de la începutul anilor 90, când au fost date în folosinţă apartamentele din acest bloc.
“La anumite blocuri, nu foarte multe, lucrările de construire s-au desfăşurat după 1990, când statul nu a mai intervenit cu fonduri în construirea de apartamente şi atunci urma ca la acele apartamente ce trebuiau să fie vândurite, lifturile să fie cumpărate de proprietarii de aparatamente. La unele din blocuri, proprietarii de apartamente au strâns nişte bani şi au echipat blocurile cu lifturi", a spus arhitectul şef al municipiului Botoşani, Dan Sandu.
Însă, de atâta timp oamenii sunt obişnuiţi. Mai greu le vine, însă, când au de cărat multe bagaje grele.
"Nu este greu, este foarte greu. Nu este lift de când m-am mutat aici, de la începutul anilor 1990. Nu a avut niciodată lift blocul ăsta, dar a fost amenjată casa liftului. Acum, însă, pe mai multe nivele s-a zidit. Mai greu le este bătrânilor care stau la etajele şase, şapte, opt, care urcă foarte greu. Am o vecină care a numărat treptele şi s-a îngrozit" a spus unul din locatarii blocului 46.
La primul etaj al unei scări fără lift, locuieşte chiar prefectul judeţului Botoşani, Costică Macaleţi. Şi tot în acest bloc are apartament fostul director al Societăţii Eltrans, Ioan Comariţa sau fostul director al Teatrului “Mihai Eminescu”, Ioan Bordeianu. Oamenii care locuiesc la