Şeful misiunii diplomatice la Londra, Iulian Fruntaşu, a vorbit despre atitudinea xenofobă a tabloidelor britanice la adresa conaţionalilor noştri, dar şi despre cum sunt văzuţi moldovenii în Regat.
„Adevărul“: Express.co.uk titra într-un articol că „peste 300.000 de moldoveni se pregătesc să inunde piaţa de muncă din Marea Britanie“. Cum comentaţi această campanie denigratoare la adresa Moldovei?
Iulian Fruntaşu: Nu ştiu dacă pot reacţiona oficial şi nu cred că e o campanie deliberată împotriva Moldovei. Ca observaţie generală, în Marea Britanie mass-media sunt diferite faţă de Moldova. Sunt tabloide precum „Express“ şi „Daily Mail“ şi sunt ziare serioase, precum „Financial
Times“ şi „The Economist“. Pot spune că e un context anti-imigraţie şi xenofob. E vorba mai mult de faptul că Moldova a picat într-un context regional nefavorabil, bazat pe situaţia că cetăţenii români şi bulgari au acces la piaţa de muncă britanică, pe fondul crizei economice resimţite de englezi şi a crizei locurilor de muncă din Regat.
Aţi avut o reacţie oficială în legătură cu acest articol?
Ştiu că un coleg din ambasadă a fost sunat de un jurnalist de la acest ziar, căruia i s-a explicat clar cum stau lucrurile. Cei de la „Express“ au publicat însă acel articol aşa cum au vrut ei, fără să includă şi poziţia noastră, deoarece, se pare, nici nu erau interesaţi de altceva decât o istorie care să vândă, iar poveştile cu „hoardele barbare“ sunt în vogă acum.
Câţi moldoveni se află acum în Regatul Unit?
Numărul moldovenilor înregistraţi la ambasadă este mic, sub 1.000. Acum încercăm să facem o statistică. Neoficial, potrivit estimărilor noastre, sunt circa 20.000 de moldoveni. Mai mulţi se află în Irlanda.
Cu ce se ocupă marea parte a cetăţenilor moldoveni care trăiesc în Marea Britanie?
Sunt două categorii de profesionişti. Una o reprezintă ce