Joi, 7 martie 2013, la Grupul pentru Dialog Social, jurnalistul Dan Tăpălagă a primit Premiul GDS pe 2012. Ceremonia a fost urmată de o dezbatere pe marginea situaţiei din mass-media în România. Publicăm în continuare fragmente din această dezbatere.
MAGDA CÂRNECI (GDS):
În fiecare an, GDS oferă un premiu, care şi-a căpătat în timp o autoritate prin numele şi personalităţile care l-au primit. Printre acestea se numără Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, Horia Bernea, Andrei Pleşu, Doina Cornea, Societatea Timişoara, Daniel Morar, Raed Arafat, Nicuşor Dan, Vladimir Tismăneanu, Vasile Paraschiv, Monica Macovei, Academia Civică.
Pentru anul 2012 a existat aproape unanimitate în privinţa laureatului. Propunerea a venit din partea lui Andrei Oişteanu şi, spre surprinderea noastră, cei mai mulţi dintre membrii activi ai Grupului, aproape 40 de persoane, au fost imediat de acord cu numele lui Dan Tăpălagă. Acest consens ne-a convins că e vorba de o opţiune bună şi de o alegere justă.
Îl rog pe Andrei Oişteanu să citească motivaţia pentru care am ales să oferim Premiul GDS pe 2012 jurnalistului Dan Tăpălagă.
Societatea civilă produce anticorpii de care are nevoie
ANDREI OIŞTEANU (GDS):
Motivaţia acordării distincţiei sună astfel: „Se acordă Premiul GDS pe 2012 publicistului Dan Tăpălagă pentru modul exemplar, curajos şi onest în care promovează valorile societăţii democratice, pentru devotamentul şi ardoarea cu care slujeşte principiile statului de drept şi ale luptei împotriva corupţiei de toate felurile din societatea românească. Într-o perioadă în care manifestările de manipulare, dezinformare şi tabloidizare sunt tot mai frecvente în mass-media, într-un ceas al complicităţilor şi al abdicărilor, jurnalistul Dan Tăpălagă dovedeşte că societatea civilă din România poate crea anticorpii