Instanţa supremă a stabilit ca deputatul Ion Stan să aibă interdicţie de a părăsi ţara în timpul judecării dosarului de corupţie, dezbaterile în această cauză urmând să înceapă în 10 iunie.
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dezbătut luni, la un prim termen din dosarul de corupţie al deputatului Ion Stan, legalitatea şi temeinicia măsurii interdicţiei de a părăsi ţara, dispusă de procurorii anticorupţie pe parcursul urmăririi penale.
Instanţa a constatat că măsura este legală şi temeinică şi a dispus ca ea să rămână valabilă pe durata judecării dosarului.
Decizia poate fi atacată de Ion Stan cu recurs la completul de cinci judecători de la instanţa supremă.
Judecarea dosarului în care Ion Stan este acuzat de fapte de corupţie va începe la 10 iunie.
În 27 februarie, deputatul Ion Stan a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni de trafic de influenţă.
Procurorii l-au acuzat pe deputatul Ion Stan că ar fi pretins sume importante de bani în schimbul cărora s-ar fi angajat faţă de omul de afaceri Nicuşor Dima, care i-ar fi sponsorizat campania electorală, că îi va obţine contracte cu statul.
Potrivit procurorilor, în perioada 12 -14 noiembrie 2012, Stan i-ar fi solicitat lui Nicuşor Dima 130.000 de lei pentru a achiziţiona combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau să fie folosite în campania electorală. De asemenea, din banii respectivi urmau să fie cumpărate alimente pentru a fi împărţite alegătorilor în preajma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012.
În schimb, Ion Stan i-ar fi promis omului de afaceri Nicuşor Dima, denunţătorul din acest dosar, că îi va obţine contracte cu statul, prin influenţa pe care o are asupra unor funcţionari cu putere de decizie.
"În zilele de 16, 19, 21 şi 22 noiembrie 2012, inculpatul Stan Ion a primit, prin intermediul şoferului său, Sarca Florin