Cu toată scăderea înregistrată în ultimii ani, totuşi România continuă să fie printre primele ţări în Europa în privinţa numărului de cazuri noi şi de recidive de tuberculoză (TB), avertizează dr. Delia Marta, şef de secţie la Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”. Concret: de la 30.984 în 2002 la 17.694 în 2012. În concordanţă cu tendinţa favorabilă a endemiei TB din ţara noastră din perioada ultimilor ani, incidenţa TB la copiii între 0 şi 14 ani a a scăzut în mod semnificativ: de la 48,2%ooo în anul 2002 (1.843 cazuri) la 28,3%ooo în anul 2011 (770 cazuri). O persoană contagioasă, care nu ştie acest lucru, poate transmite infecţia altor 10-15 persoane într-un an. Ceea ce înseamnă că statisticile sunt relative.
OMS şi Fondul Mondial de lupta contra SIDA, TB şi paludism atrag atenţia că suşele de TB multirezistentă la medicamente are tendinţa de extindere, fiind necesară o finanţare internaţională anuală de cel puţin 1,6 miliarde de dolari pentru tratament şi prevenţie. ”O problemă de importanţă epidemiologică majoră o reprezintă extinderea TB chimiorezistente în SUA şi Europa ceea ce a condus la concentrarea atenţiei internaţionale asupra problemei acestei forme de TB. TB cu tulpini sensibile se poate vindeca în procent de peste 95%, dar cea cu tulpini rezistente la izoniazidă sau rifampicină are şanse de vindecare sub 56%, avertizează prof. dr. Florin Mihălţean, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. În acest context, specialiştii militează pentru o finanţare corespunzătoare a programului naţional contra TB pentru a asigura tratamentele şi, astfel, limitarea riscului de extindere a infecţiei.
În România, numărul pacienţilor cu TB multirezistentă este în creştere, avertizează dr. Delia Marta. La ora actuală, în întreaga lume, potrivit OMS, sunt aproximativ 630.000 de persoane suferinde de TB multirezistentă, formă de TB sever