Echipajul faimoasei organizaţii ecologiste a ajuns pentru prima dată în România. Vasul Arctic Sunrise poposeşte până la 20 martie în Portul Constanţa, într-o campanie europeană de susţinere a pescuitului la scară mică.
Greenpeace a pornit o campanie împotriva pescuitul industrial care afectează mările şi oceanele lumii. Pescuitul excesiv taie orice şansă de trai decent pescarilor artizanali şi implicit comunităţilor locale din care fac parte.
Prima ţară vizitată este România, după care militanţii vor merge în Bulgaria, Grecia, Croaţia, Slovenia, Italia, Spania, Franţa şi Marea Britanie – în total 18 porturi europene din 9 ţări. Greenpeace va colecta semnături pe bărcuţe de hârtie (şi online pe https://myboat.gp/ro/) în semn de sprijin pentru pescuitul cu impact redus.
„Arctic Sunrise a venit la Constanţa pentru a sprijini pescarii artizanali din România, singurii capabili să asigure un pescuit nepericulos în Marea Neagră“, spun militanţii Grenpeace.
Pescarii vor călători purtând un felinar dintr-o ţară în alta, care simbolizează lupta comună pentru bunăstarea mărilor europene. România va fi reprezentată de Petru Clipa, un pescar local înscris într-o asociaţie de profil.
„Circa 60% din stocurile de peşte sunt pescuite excesiv şi nu se mai pot reface. Flota de pescuit a Europei are aproape capacitate triplă faţă de capacitatea de refacere a stocurilor. Pescuitul de coastă practicat de localnici are un impact redus asupra mediului. Este timpul să schimbăm cursul politicii de pescuit a Uniunii Europene şi să asigurăm viitorul oceanilor şi al pescarilor“, arată Doina Danciu, coordonator de campaniii Grenpeace.
Situaţie specială la Marea Neagră
România şi Bulgaria se supun reglementărilor şi cotelor de pescuit ale UE. României i-au fost alocate cote pentru calcan şi şprot, iar până acum a realizat cotele anuale pentru calcan. Act