S-a stins din viaţă, la vârsta de 71 de ani, Irina Petrescu, actriţă al cărei nume a devenit sinonim cu graţia, eleganţa şi rafinamentul fiind mereu, atât în film cât şi în teatru, o apariţie aristocratică.
Era studentă la arhitectură când a fost descoperită de Liviu Ciulei, regizorul care i-a schimbat destinul. El a distribuit-o în filmul „Valurile Dunării“. Aceasta se întâmpla în 1960 şi de atunci Irina Petrescu nu a mai părăsit această meserie. Mai târziu avea însă să declare că, dacă ar fi să o ia de la început, şi-ar dori să devină doctor, profesie prin care poţi cu adevărat să îţi ajuţi semenii, dar că nu regretă faptul că a devenit actriţă pentru că şi teatrul şi filmul pot fi considerate nişte „medicamente“.
A jucat o gamă largă de roluri, de la ingenue la femei puternice sau seducătoare, ea fiind chiar prima actriţâ care a acceptat să joace nud în filmul „Răutăciosul adolescent“ (regia Gheorghe Vitanidis), în care trăia alături de Iurie Darie (acest autentic Marcello Mastroianni al filmului românesc) o iubire pasională. A avut parte de astfel de relaţii şi în viaţa reală, printre cei care au iubit-o cu patimă numărându-se şi superbii actori Adrian Pintea şi Ştefan Iordache, cu care jucase în „Străinul“. Iordache a cerut-o chiar în căsătorie, dar a fost refuzat de tatăl Irinei Petrescu pe motiv că era „un golan de Rahova“.
Liviu Ciulei şi Lucian Pintilie, regizorii Irinei Petrescu
Dacă debutul ei a fost într-un film de Liviu Ciulei, ea a marcat debutul celuilalt mare regizor român, Lucian Pintilie, jucând în prima peliculă a acestuia, „Duminică la ora 6“, unde apărea în compania unui alt sex-simbol masculin al epocii, Dan Nuţu. A apărut în zeci de filme şi a jucat până în ultimele luni din viaţă pe scena celui mai titrat teatru din ţară, Bulandra, locul unde trupul ei neînsufleţit va fi depus joi. Fie pe scena sălii Izvor, fie la Grăd