PARTEA I Profesoară de politici publice la Berlin, Alina Mungiu-Pippidi, aflată într-un an sabatic, arată, într-un interviu-eveniment, în două părţi, cauzele adânci ale înapoierii noastre.
În ziua aceea, la sediul Societăţii Academice Române, în Bucureşti, Alina Mungiu-Pippidi era excedată. Nu avem statistici, doamnelor şi domnilor cititori, nu avem, Guvernul nu ştie date concrete, cum să ne modernizăm aşa? Ba chiar, cei interesaţi sunt îndrumaţi spre Alina Mungiu-Pippidi, că poate are domnia sa, dar nu are. Şi noi vrem să vorbim despre “Ce facem cu România”? O, cât suntem de naivi! Poate că nu am avut cele mai bune întrebări, cu siguranţă însă Alina Mungiu-Pippidi a vut însă cele mai bune răspunsuri. Atenţie! Urmează un nou interviu din campania “Adevărul” – “România de la zero” care va face, în felul lui, istorie.
Ne spuneaţi că aţi vrut să îi trimiteţi o carte la puşcărie lui Adrian Năstase.
Am vrut, dar nu i-am mai trimis, m-a oprit soţul, şi până la urmă i-am dat dreptate. La ce îi folosea?
L-aţi preferat pe Traian Băsescu în 2004.
Şi vrei să începem de aici?
Păi de unde să începem? Vrem să vorbim despre modernizarea statului. Putem să începem de la Carol I.
Hai mai bine de la Carol decât de la Băsescu şi Năstase.
Să începem.
Vedeţi voi, România era la fel de rurală ca Grecia, ca Serbia, ca Ucraina. Celelalte ţări de lângă noi ne erau comparabile. Aceste ţări au reuşit să se urbanizeze ceva mai mult decât noi. Inclusiv, Ucraina, deşi îţi vine greu să crezi. Iar asta e temelia modernităţii. Temelia modernităţii este cetăţeanul autonom, capabil să producă pentru el însuşi. Noi am pornit foarte dezavantajos, cu o rată de alfabetizare groaznică. Estonia avea 90% la 1880. Bine, ei sunt şi foarte puţini. Protestanţii i-au făcut pe toţi să citească, pentru a citi Biblia. Nenorocirea cu dezvoltarea e că se cum