Premierul Ponta va fi prezent la deschiderea Salon du Livre, la care România este invitată de onoară. Cu câteva zile înaintea de deschiderea târgului de carte s-a confirmat faptul că mai mulți scriitori nu vor participa: Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Neagu Djuvara, Augustin Buzura și D.R. Popescu, ultimii avansând motive medicale.
Cel mai important eveniment cultural al anului 2013, la care România participă ca invitat de onoare, grație performanțelor Institutului Cultural Român condus de fostul președinte Horia-Roman Patapievici, este Salonul Cărții de la Paris, care-și deschide porțile între 22 și 25 martie. Această recunoaștere venea după ce, în 2012, România a fost invitată de onoare la târgurile internaționale de carte de la Torino și Praga, iar în 2010, la Madrid, la cel mai mare salon internațional de carte din lumea hispanică.
La 11 aprilie 2012, Sindicatul Național al Editorilor din Franța a anunțat public decizia de a acorda României statutul de invitat de onoare la Salonul Cărții. În centrul expoziției, în cel mai circulat spațiu, România va avea un stand de 400 de metri pătrați. Salonul Cărții a fost vizitat în 2012 de 192.000 de persoane. În medie, participă peste 1.000 de expozanți din 40 de țări, peste 30.000 de profesioniști ai pieței editoriale internaționale și peste 2.000 de autori din întreaga lume. Salonul Cărții de la Paris este unul dintre târgurile de profil care contează cu adevărat în lumea scrisului. Este o tribună pe care puțini au șansa să urce, tocmai de aceea este atât de râvnită. De pildă, în 2012, invitată de onoare a fost Japonia, care are resurse incomparabil mai mari decât ale României.
Activitatea consistentă a ICR Paris a făcut posibilă alegerea României. Începând cu 2009, ICR Paris s-a ocupat de standul României la Salon du Livre și a făcut-o într-un mod profesionist, lucru r