Magistraţii gălăţeni au motivat hotărârea prin care s-a decis arestarea celor opt persoane acuzate de contrabandă cu alcool, care au adus un prejudiciu statului de aproape şase milioane de euro.
Potrivit probelor existente la dosar, „reţeaua Jitea” era monitorizată de doi ani, mai exact din luna iulie a anului 2011.
Este vorba despre o reţea foarte bine pusă la punct, structurată pe două paliere de lucru, în care Liviu Jitea deţinea calitatea de lider şi coordonator al membrilor grupului, asigurând şi protecţia grupului infracţional prin intermediul „diferitelor relaţii pe care le are şi le cultiva în rândul reprezentanţilor autorităţii cu atribuţii de control fiscală şi chiar în sfera politică”.
Astfel, anchetatorii spun că urmărind obţinerea unor importante sume de bani prin evitarea plătii taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat Liviu Jitea a gândit un mecanism infracţional în care prin utilizarea în mod ilegal a capacităţilor de producţie ale SC Trust LF Trade SRL în vederea obţinerii unor importante cantităţi de alcool pe care apoi să le păstreze în spaţiile de depozitare ale Vranlact Focşani după care să le valorifice.
„În acest scop inculpatul J.M.L. a atras în activităţile infracţionale şi alte persoane, o parte dintre aceştia având calitatea de salariaţi la societăţile la care deţine calitatea de asociat sau acţionar majoritar ajungând astfel ca la mijlocul lunii iulie 2011 să cristalizeze un grup infracţional organizat în care fiecărui membru îi revin atribuţii clare şi specifice toate circumscrise obţinerii de sume de bani din producţia şi comercializarea ilegală de alcool.
Din grupul infracţional face parte şi inculpata M.R. care sub coordonarea directă a inculpatului J.M.L. a acţionat pentru producerea şi comercializarea ilegală de cantităţi însemnate de alcool cu privire la care nu s-au achitat obligaţiile fiscale