- Social - nr. 54 / 19 Martie, 2013 Cercetatorii japonezi de la Centrul National Cerebral si Cardiovascular, citati de descopera.ro, sustin ca persoanele care beau zilnic o ceasca de cafea sau patru cesti de ceai verde prezinta un risc cu 20% mai scazut de a suferi un atac cerebral, in comparatie cu persoanele care evita aceste bauturi. Pentru acest studiu, oamenii de stiinta au analizat obiceiurile de consum a aproximativ 84.000 de adulti japonezi, de-a lungul unei perioade de 13 ani. Cercetarea a aratat ca, pe masura ce cantitatile de cafea si de ceai verde consumate sunt mai mari, riscul este mai redus. "Chiar si in cazul in care ceaiul verde este consumat in cantitati mai reduse, acesta ajuta la prevenirea atacurilor cerebrale. Studiul arata ca persoanele care beau doua, trei cesti pe zi beneficiaza de o reducere a riscului de 14%. Participantii la studiu aveau varste cuprinse intre 45 si 74 de ani si nu sufereau de cancer sau de probleme cardiovasculare. Rezultatele au fost ajustate pentru a lua in considerare varsta, sexul si factorii de risc, precum fumatul, consumul de alcool, greutatea si nivelul activitatii fizice. Anumiti compusi din ceaiul verde, cunoscuti sub numele de catechini, ofera protectie vaselor de sange. Printre compusii chimici din cafea, care s-au dovedit a fi benefici, se numara cofeina si acidul clorogenic, acestia reducand nu numai riscul de atacuri cerebrale, ci si pe acela de a dezvolta diabet de tip 2”, sustin oamenii de stiinta. In plus, cercetatorii spun ca, atat cafeaua, cat si ceaiul verde reduc riscul de a suferi un atac de cord, intrucat previn formarea cheagurilor de sange. (L.P.) - Social - nr. 54 / 19 Martie, 2013 Cercetatorii japonezi de la Centrul National Cerebral si Cardiovascular, citati de descopera.ro, sustin ca persoanele care beau zilnic o ceasca de cafea sau patru cesti de ceai verde prezinta un risc cu 20% mai scazu