Pentru aceste categorii de persoane cautarea unui loc de muncă este un adevărat calvar. Şi asta pentru că agenţii economici angajează mai greu tineri fără experienţă şi persoane peste 45 de ani.
Majoritatea angajatorilor care îşi fac publice posturile vacante prinintermediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, vor să angajeze tineri cu studii superioare, dar cu experienţă de cel puţin un an de zile. Aproape că nu există angajator care să nu impună această condiţie.
Am vrut să mă angajez la un salon de cosmetică. M-am dus să văd despre ce este vorba şi m-au întrebat ce experienţă am în domeniu. Eu nu am mai lucrat până acum dar am făcut nişte cursuri, dar asta nu i-a interesat. M-am descurajat un pic pentru că mai peste tot se cere experienţă, a spus un tanar de 20 de ani, aflat în căutarea unui loc de muncă.
DE aceleşi „tratament” din partea angajatorilor au, însă, parte şi persoanele care au peste 45 de ani. Aceştia sunt prea „bătrâni” pentru a face faţă noii tehnologii.
„Îmi caut de jumătate de an un loc de muncă. Am lucrat la o societate şi am fost disponibilizat din cauză că se făceau restructurări. Iar eu am 56 de ani şi la câte uşi bat, toate mi se închid. Îmi este foarte greu şi nu ştiu cum o să mă mai descurc”, spune un bărbat.
De altfel şi specialiştii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă recunosc că aceste tinerii şi personele peste 45 de ani se integrează extrem de greu pe piaţa muncii.
La absolevenţi toată lumea le cere experienţă. Ei nu au decât un singur lucru de făcut pentru a putea accede la un loc de muncă, voluntariat sau îşi găsesc un loc de muncă subvenţionat de către noi, iar persoanele de peste 45 de ani este clar, le spun că sunt în vârstă şi nu mai fac faţă noilor tehnologii, a spus directorul AJOFM Botoşani, Teodor Dimitriu.
Po