Administraţiile publice locale din Maramureş stau pe un butoi cu pulbere. O bombă numită arierate, care va fi dezamorsată la finele acestei luni. Dacă până în 31 martie, primăriile nu plătesc 85% din datoriile pe care le aveau la finele anului trecut, nu mai primesc bani. Mai mult, cei care au arierate nu vor primi nici bani de investiţii, nici de cofinanţări.
„Celui ce are, i se va mai da, iar celui ce n-are, i se va lua şi ceea ce are”.
Acesta pare a fi motto-ul politicii fiscale, care a lovit ca un bumerang bugetele primăriilor maramureşene.
De la începutul acestui an, ultimatumul Guvernului, „prins” în trei acte normative e clar: „plătiţi-vă arierate sau oprim robinetul cu fonduri”. Folosind pretextul acordului cu FMI, Guvernul îi obligă pe primari ca, până la finele acestei luni să achite 85% din nivelul arieratelor (plăţi restante mai vechi de 90 de zile) până la finele lunii martie. În caz contrar, nu mai primesc bani.
Dumitru Dumuţa, secretarul Consiliului Judeţean Maramureş, spune că există trei soluţii pentru rezolvarea acestei probleme: „Posibilităţi ar fi: să plătească din excedentul anilor anterior, să plătească din veniturile lor proprii pe acest an, dacă au şi al treilea să se împrumute, în limita a 500 de milioane pe ţară din fonduri provenite din Fondul Proprietatea, prin Trezoreria Statului, cu o dobândă redusă. E o procedură foarte simplă, eu ştiu că în urmă cu o săptămână şi ceva, jumătate suma era deja consumată şi mai rămăsese o jumătate”.
Directiva guvernamentală a „lovit” şi în bugetele de investiţii şi cofinanţări. La începutul lunii aprilie, Consiliul Judeţean va „împărţi” bugetul pe acest an, unde, din nou, trebuie să ţină seama, cu prioritate, de stingerea arieratelor.
Dumuţa explică: „Consiliul Judeţean va aproba în luna aprilie, în prima decadă, sume de acest gen, dar cred că