Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a propus, marti, sesizarea Inspectiei Judiciare pentru verificarea unor posibile nereguli la sistemul informatic de repartizarea aleatorie a dosarelor in cadrul Tribunalului Bucuresti. Sistemul ECRIS si functia sa de "repartizare aleatorie" a dosarului unui complet de judecata a fost constant criticat in ultimii ani cum ca este vulnerabil si ca exista destule metode de a "fenta" sistemul pentru ca un dosar sa ajunga la un complet de judecata "favorabil" inculpatului. Vulerabilitatile sistemului au fost recunoscute si de catre CSM intr-un raport din 2009, insa pana in prezent acestea nu au fost remediate.
Problemele au fost acum repuse pe tapet in urma interceptarilor din dosarul judecatoarelor de la Tribunalul Bucuresti - Antonela Costache si Viorica Dinu - acuzate ca fie rezolvau dosare personal, fie apelau la adevarate retele in care implicau alti judecatori, grefieri si avocati.Vezi mai jos care sunt metodele prin care poate fi "fentat" sistemul si cum manevreaza dosarele baietii destepti din Justitie
Sistemul ECRIS si functia sa de "repartizare aleatorie" a dosarului unui complet de judecata a fost criticat de-a lungul timpului ca este vulnerabil si ca exista destule metode de a "fenta" sistemul pentru ca un dosar sa ajunga la un anume complet de judecata.
Articole in presa au fost publicate constant, iar societatea civila a aratat in mai multe randuri ca sistemul are foarte multe vulnerabilitati ce pot fi exploatate in favoarea unor inculpati care vor sa-si asigure un complet de judecata "favorabil".
Mai mult, problemele sesizate in sistemul ECRIS au fost tratate in 2009 si in cadrul unui raport al CSM, insa solutiile n-au venit nici pana in ziua de azi.
Azi, problemele au fost repuse pe tapet in urma scandalului izbucnit saptamana trecuta, cand doua judecatoare au fost a