Prejudiciul adus acestora prin infracţiuni informatice se ridică la peste 350.000 euro
O grupare formată din 70 de persoane, condusă din închisori de 5 lideri, a fost destructurată ieri de poliţişti şi procurorii de la Crimă Organizată în urma celor 30 de percheziţii domiciliare efectuate în Ploieşti, Dâmboviţa, Bucureşti şi Ilfov şi a controalelor realizate la Penitenciarele Oradea, Mărgineni şi Ploieşti.
Potrivit Poliţiei Române (IGPR) şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), o parte din membrii grupării sunt suspectaţi că au contactat telefonic, din penitenciar, mai mulţi casieri ai unor bănci, iar sub pretextul nefuncţionării sistemului informatic al unor societăţi de transfer financiar, i-au convins pe aceştia să efectueze ,,simulări", care în realitate au fost transferuri reale. "Pentru a fi convingători, membrii grupării trimiteau anterior e-mail-uri pe adresele de e-mail de serviciu ale casierilor, folosind o adresă ce crea aparenţa uneia oficiale, în care li se aducea la cunoştinţă că urmează să aibă loc "simulări" privind sistemul de transfer financiar. Era indicat chiar şi un număr de telefonie fix, în prealabil fiind făcute modificări pentru devierea apelului către numărul de mobil folosit de suspecţi în penitenciar", notează Poliţia Română.
Imediat după obţinerea codului unic al tranzacţiei, acesta era transmis prin SMS legăturilor din afara penitenciarelor, care se ocupau şi cu recrutarea săgeţilor, ale căror date erau folosite în simulări. După ce ridicau banii, săgeţile îşi opreau comisionul şi înmânau banii liderilor grupării sau familiilor acestora.
O parte din sumele de bani ridicate erau introduse în penitenciar cu prilejul vizitelor. De asemenea, banii erau transmişi şi prin intermediul mijloacelor electronice.
Totodată, membrii grupării sunt suspectaţi că au conta