Ochelarii inteligenţi Google Glass ar putea marca începutul unei revoluţii în tehnologie însă există, deja, grupuri de contestatari îngrijoraţi în legătură cu intimitatea lor
Patronul unui bar din Seatle a anunţat, săptămâna trecută, că accesul utilizatorilor de Google Glass este interzis în clădire. Dan Meinert, proprietarul localului The 5 Point, a declarat că „oamenii vor să vină şi să nu fie recunoscuţi, şi cu siguranţă nu vor să fie filmaţi sau fotografiaţi în secret “. Meinert este doar unul dintre numeroşii contestatari ai ochelarilor inteligenţi pe care Google urmează să-i lanseze pe piaţă spre sfârşitul acestui an.
Tot săptămâna trecută a fost lansat şi un site care îi îndeamnă pe cei îngrijoraţi să ia atitudine împotriva unui viitor în care „intimitatea este imposibilă şi corntrolul corporaţiilor este total”. Site-ul Stop The Cyborgs (trad. eng. opriţi cyborgii) oferă şi o listă cu patru motive de îngrijorare.
Astfel, se arată că „Google are puterea de marketing necesară pentru a face acceptabil, din punct de vedere social, rolul de «cameraman ciudat»”, „nu îţi poţi da seama dacă eşti înregistrat”, chiar dacă utilizatorii nu înregistrează nimic, datele audio-video ar putea „fi colectate şi procesate în cloud, pentru a oferi informaţii de context” şi „informaţiile despre tine nu vor sta într-o bază de date ci vor fi livrate persoanelor cu care interacţionezi”.
Creatorul site-ului spune că există şi riscul ca această tehnologie să aibă „consecinţe serioase” pentru societatea umană. Practic, oamenii vor mai înceta să funcţioneze autonom şi vor lua decizii numai pe baza informaţiilor obţinute prin Google Glass şi vor deveni „simpli senzori ai unei reţele globale”.
Pe pagina respectivă există şi o serie de sfaturi. Pentru început, cetăţenii sunt sfătuiţi să-şi lipească afişe care interzic purtarea accesoriului