Un avion militar a aterizat la baza aeriană britanică de la Akrotiri, din sudul Ciprului, transportând suma de un milion de euro, destinată personalului britanic amplasat în insulă. Numerarul trimis de Guvernul britanic poate fi folosit în caz că militarii britanici nu au acces la bancomate sau nu-şi pot folosi cărţile de debit, din cauza crizei financiare acute în care se găseşte Ciprul la ora actuală.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Guvernul de la Londra a acţionat rapid pentru a-i proteja pe cei peste trei mii de militari, angajaţi civili şi familiile lor, care se află actualmente în Cipru. Banii au destinația de credite de urgență, iar Ministerul Apărării de la Londra a oferit personalului militar să le plătească salariile în conturi din Marea Britanie, nu în conturile pe care le dețin în Cipru.
De asemenea, autoritățile britanice au promis să compenseze personalul bazei militare pentru eventuale pierderi din taxe impuse de Guvernul de la Nicosia pe depozitele bancare.
Dacă militarii și personalul civil de la Akrotiri vor fi protejați financiar, nu același lucru se poate spune însă despre expatriații britanici din Cipru, al căror număr este estimat la peste 25 de mii din totalul de un milion de locuitori, câți numără Republica Cipru.
Fostă colonie britanică până în 1960, Ciprul a păstrat legături importante cu Marea Britanie. Baza de la Akrotiri joacă un rol logistic important în zona Mediteranei, cel mai recent în impunerea zonei de interdicție aeriană în Libia în 2011 de către aviația britanică.
În afara bazei militare și a numeroasei comunități britanice din insulă, Ciprul este o destinație privilegiată pentru numeroși turiști britanici. Cotidianul Daily Mail scria că în 2012 un milion de britanici, jumătate din totalul turiștilor, au vizitat Ciprul, dintre care unii au aici case de vacanță. Circulatia rutieră