Scriitorul Mircea Cartarescu, autorul contemporan roman cel mai tradus, deplange, intr-un interviu acordat AFP, "momentele dramatice" traite in ultimele luni de cultura din Romania si "razboiul" impotriva intelectualilor, argumente care l-au determinat sa nu participe la Salonul Cartii din Paris.
"Absenta mea de la Salonul Cartii din Paris este in primul rand un protest. Intr-o Romanie care se degradeaza pe zi ce trece (...) cultura traieste si ea momente dramatice", afirma scriitorul, adeseori evocat ca posibil premiu Nobel pentru literatura.
Poet si romancier, autor printre altele al cartilor "Orbitor" (L'oeil en feu, Denoel, 2005) si "Aripa tatuata" (L'Aile tatouee, Denoel, 2009), Cartarescu, 56 de ani, figura printre cei 27 de scriitori romani invitati la Paris pentru al 33-lea Salon al Cartii, unde Romania este invitat de onoare.
Dar reorganizarea expeditiva de anul trecut a Institutului Cultural Roman (ICR) a provocat o furtuna internationala si a determinat numerosi intelectuali romani sa taie orice legatura cu aceasta institutie.
Sute de artisti si de figuri ale lumii culturale din lumea intreaga, printre care premiile Nobel pentru literatura Tomas Transtromer si Herta Muller, editorul francez Paul Otchakovsky-Laurens (Editions P.O.L), scriitorul Jean Mattern sau regizori romani laureati la Cannes precum Cristian Mungiu si Cristi Puiu au denuntat la acel moment o "epurare" a institutiei si o tentativa de subordonare politica a culturii.
Numit in fruntea ICR de majoritatea de centru-stanga ajunsa la putere in mai 2012, fostul ministru al Afacerilor Externe Andrei Marga a schimbat imediat misiunea institutului, care trebuie acum sa "conserve identitatea nationala" a Romaniei, in conditiile in care pana atunci se ocupa de promovarea vocilor artistice independente.
"La ICR a venit o conducere care