Între timp, APIA Buzău ar putea scăpa de procesul cu Camera de Conturi, care i-a impus în 2011 să reverifice dosarele de subvenţii
Procesul intentat de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Buzău Camerei judeţene de Conturi după ce controlorii au decis acum doi ani că APIA trebuie să verifice dosarele de suvenţii pe mai mulţi ani în care s-au găsit nereguli, deşi Agenţia nu avea competenţă să stabilească veridicitatea declaraţiilor solicitanţilor de subvenţii, ar putea lua sfârşit. Vineri, la Tribunalul Buzău, APIA are termen în acest proces, după ce dosarul a fost retrimis, spre rejudecare pe fond, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Situaţia este similară şi în alte judeţe din ţară.
Între timp, în urma reanalizării dosarelor de către funcţionarii Agenţiei de Plăţi pe baza informaţiilor primite de la Fisc, din 1.249 de debitori, 500 au ajuns în atenţia Parchetului, potrivit directorului APIA Buzău, Claudia Stelea. Alte dosare au fost preluate de Poliţie, care a efectuat cercetări pentru fals în declaraţii, multe dintre ele fiind soluţionate cu neînceperea urmăririi penale, mulţi fermieri care au declarat eronat lipsa datoriilor la bugetul local şi cel de stat în momentul solicitării subvenţiei scăpând doar cu amenzi administrative.
Doi ani de plimbări prin instanţe
Toate centrele judeţene de la APIA unde s-au descoperit nereguli au atacat cu contestaţii la Curtea de Conturi a României sau în instanţă concluziile rapoartelor de audit, motivând că nu era competenţa lor procedurală să verifice situaţia fiscală a fermierilor, Legea la acel moment precizând foarte clar că este suficientă declaraţia pe propria răspundere cum că nu figurează cu datorii. Cu alte cuvinte, funcţionarii APIA nu aveau competenţa să verifice dacă fermierii aveau sau nu datorii la bugetul de stat sau cel local.
Cutia Pandorei privi