Specialiştii de la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS) Braşov au capturat, miercuri, un urs de 180 de kilograme în zona Padina – Peştera, după ce acesta a provocat mai multe pagube în căutare de hrană, la mai multe cabane şi hoteluri. Exemplarul a fost relocat în zona “Valea Muşchiului”, acolo unde va avea hrană din belşug.
Jandarmii, salvamontiştii şi turiştii au văzut ursul în ultimele săptămâni devastând mai multe tomberoane în căutare de hrană, dar şi anexele unor cabane şi hoteluri.
Animalul a fost monitorizat de angajaţii Parcului Natural Bucegi, care au montat o cuşcă în care au pus momeală. Imediat ce a muşcat momeala, ursul a fost tranchilizat şi plimbat mai bine de 30 de kilometri, până în zona “Valea Muşchiului”.
”Cum a dat căldura, animalul a ieşit din hibernare. Ne aşteptam la acest fenomen. Şi în timpul iernii ne-am confruntat cu prezenţa lor. Şi în luna decembrie am relocat un exemplar tot din zona Padina-Peştera. În momentul de faţă am relocat un exemplar de dimensiuni mari iar în continuare vom mai avea un pui pe care-l vom reloca în zilele următoare. Şi luni seară dar şi aseară au fost împreună în zona respectivă dar când au ajuns în concurenţă la mâncare, cel mare l-a alungat pe cel mic şi a intrat în cuşcă cel mare. Este un exemplar matur de talie mijlocie şi are în jur de 180 de kilograme. ” a declarat Horia Iuncu, directorul Parcului Natural Bucegi.
Relocat la doar 4 kilometri de casele oamenilor
După problemele cauzate anul trecut de urşii din zona Moroieni, sătenii se tem că animalul se află prea aproape de casele lor."Trebuia să îl ducă mult mai departe, pentru că el oricând poate coborî la casele noastre. A fost teroare anul trecut pe aici şi nu am vrea să se repete istoria", ne-a spus Iulia Mocanu, din comuna Moroieni.
Jandarmii montani asigură în continu